Keski-Suomen vuoden 2016 marjateko -tunnustus Peltomarjoille

Hedelmän- ja marjanviljelijäin Liiton Keski-Suomen piiri luovutti vuosikokouksessaan KM Peltomarjat OK:lle Keski-Suomen vuoden 2016 marjateko -tunnustuspalkinnon. Palkinnon perusteena on osuuskunnan jäsenten 40 vuotta kestänyt yhteistyö herukan viljelyssä ja markkinoinnissa.

Yhteistyö herukoiden viljelemiseksi Keuruun ja Multian alueella alkoi, kun vähän yli 40 vuotta sitten perustettiin Keuruun-Multian marjaryhmä. Marjaryhmän perustamisen taustalla oli esiselvitys sekä silloisen Marlin tarve saada raaka-ainetta sopimuspohjaisesti.

Perustamispöytäkirja on päivätty 18.5.1976. Ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin Jorma Kuusimäki ja ensimmäisessä johtokunnassa olivat viljelijät Juha Paatela,Tarmo Vilhula, Martti Lampinen ja Paavo Haapamäki.

Marjaryhmä toimi muutaman ensimmäisen vuoden rekisteröimättömänä yhdistyksenä, minkä jälkeen toiminta muutettiin osuuskuntapohjaiseksi. Marjan- ja ennen kaikkea herukanviljely alueella jatkuu edelleen ja yhteiset asiat hoidetaan osuuskunnan, KM Peltomarjat OK:n, kautta.

Osuuskunnan alkutaipaleella suurin muutos silloiseen totuttuun toimintatapaan oli herukanpoiminnan koneellistaminen. Jo vuonna 1979 osuuskunta hankki herukanpoimintakoneen. Se oli kotimainen Joonas, numero 1. Koneellistaminen mahdollisti pinta-alojen kasvun.

Nyt Keuruun ja Multian alue on merkittävä marjakeskittymä Keski-Suomessa ja herukan osalta valtakunnallisestikin. Osuuskunnan jäsenillä on eri värisiä herukoita viljelyssä noin 120 ha. Poimintakoneita on käytössä kaksi. Osalla tiloista on myös mansikkaa, vadelmaa ja pensasmustikkaa.

Osuuskunnassa on yksitoista aktiivista jäsentilaa ja puheenjohtajana toimii Janne Miettinen Multialta.

Keski-Suomen vuoden marjateko -tunnustuspalkinto jaettiin kymmenennen kerran. Se voidaan luovuttaa henkilölle tai yhteisölle, joka on edistänyt tavalla tai toisella keskisuomalaista marja- ja hedelmäelinkeinoa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *